Hou dit document in de gaten...er kunnen dingen aan worden toegevoegd!
De foto-pagina is hier te vinden

Verslag Molfanatenbijeenkomst

Het was een groot succes! Zaterdag 3 maart in de Kargadoor te Utrecht kregen de echte molfanaten de kans elkaar eens te spreken.

Maar een serieuze molfanatenbijeenkomst kan niet zonder insiders. En die kwamen ook! In grote getale zelfs. Ik noem een aantal: de mol himself (moet ik er nog bij zeggen dat dat Nico was?), kandidaten (Nazife, Ward, Sigrid en Dan) en (geheel onverwacht, maar niet minder welkom) een kandidaat uit de vorige serie: Warner.

Daarnaast waren ook mensen van achter de schermen aanwezig. Bijvoorbeeld namens ID&D tv Anton Jongstra (een van de twee redacteuren van het programma en de site) en bijna het volledige team van 2mb (de makers van de officiële site). Daarnaast werd World Online vertegenwoordigd door de officiële chat-operator en programmeur van de officiële site: Bud.


Gesitueerd aan de Oude Gracht en dicht bij het station was het voor de meeste mensen makkelijk te vinden (zij die het huisnummer van de Kargadoor niet hadden onthouden konden het gelukkig nog opzoeken in het internetcafé :). De zaal was volgehangen met in kleur uitgeprinte fragementen uit de serie (met dank aan Ricoh Nederland), die aandachtig werden bestudeerd door veel van de aanwezige kandidaten.


Vooral de sfeer was reuze. Groepjes ontstonden rondom de kandidaten en de kandidaten vertelden uitgebreid over hun ervaringen en hoe het nou echt zat met alle opdrachten. Enkele van die anekdotes, inside-verhalen en onthullingen zal ik hieronder vermelden. Aangezien ik niet bij alle kandidaten tegelijk kon zijn wil ik mensen die nog andere leuke verhalen hebben gehoord oproepen die mij te mailen.


Er was een zesde dillema van Dan. Maar door een technische fout (camera) staat deze niet op beeld! De kok die bezig was met het onbijt van Angela, liet een tomaat uit het bord vallen, raapte deze weer op en geeft vervolgens Dan dit bord mee om te serveren. Accepteert Dan dit? Nee, natuurlijk (?) niet :-)


Yvonne was zo enthousiast, dat ze de cameramensen dwong een sportieve topprestatie te leveren. Door haar looptempo, wat niet bij te houden was, was de crew genoodzaakt te tossen welke cameraman achter Yvonne aanmoest. Eén is er zelfs van over z'n nek gegaan...


Nico is nu toch echt zonder twijfel een mol in hart en nieren. Hem gevraagd naar wat nog wel en wat niet meer kan als het gaat op spelregels. 'Er zijn volgens mij helemaal geen spelregels' was zijn antwoord. Tsja, volgens mij denkt de redactie daar toch anders over.


De zandloperopdracht, toch een van de meest opmerkelijke opdrachten, kon op verschillende manieren worden gesaboteerd. Zo was er een tweede toeter in het spel die Nico eventueel had kunnen inzetten. Wat Nico niet wist was dat Dan die tweede toeter in de gaten hield en hoopte dat de mol deze zou gaan gebruiken.
Maar waarom mislukte de opdracht dan? Het was tè gezellig. Björn lette daardoor niet op en de zandloper dreigde bijna leeg te lopen. Toen zag Dan zich genoodzaakt de zandloper heel snel om te draaien. Slechts een subtiel afleidingstrucje was nu voldoende om het afvinken in de soep te laten lopen.


De abseilopdracht leek (aan het forum te zien) het meest omstreden. Feitenlijk is er weinig gebeurd. De sleutel die leek verdwenen te zijn is in zee gevallen en er was geen sprake van ombuiging van de sleutel door de mol.


Humoristisch was wel de aanhouding van Dan en Yvonne door de politie. Van de 3 uur hadden ze op het moment van aanhouding nog 2 uur en een kwartier. Door de aanhouding is nog een half uur bij de tijd geteld.


De optocht van de muzikanten bij de laatste aflevering ging de eerste keer mis en is voor een tweede keer opgenomen.


Het feit dat Sigrid de opdracht als reisleidster verveeld leek te doen was geen mollenactie. De redactie vond het een typische opdracht voor haar, maar zij dacht daar anders over. De voorbeeldtour was verschrikkelijk saai en voor Sigrid zag er hoogstens nog een uitdaging in om wat fantasieverhalen te verzinnen. Daarnaast duurde het anderhalf uur, waren de gasten zeurderig en zaten de gasten niet de hele rit in de bus, maar stapten gedurende de rit in en uit. Hierdoor kon er ook geen band met de gasten worden opgebouwd en was de opbrengst 0.


Bij het meedoen aan de mol werden de kandidaten echte experts in wachten. Het opbouwen van decors duurde lang (soms een halve dag) en het opnemen van de uitleg door Angela moest vaak vele keren over.


Als het aan de AVRO had gelegen was er geen derde serie van 'Wie is de mol' gekomen. Hun oorspronkelijke ingediende winterprogrammering had in plaats van dit programma (met een kijkdichtheid van 14%) een ander programma (met uiteraard een veel lagere kijkdichtheid had). Toen ze daarvoor door de netmanager op de vingers werden getikt (dit is zelfs in het nieuws geweest) is alsnog de derde serie van 'Wie is de mol' opgenomen in de programmering.


Tot zover voorlopig enkele van de vele verhalen die zijn verteld op de molfanatenbijeenkomst. Rest mij nog een bedankwoordje. De mol, kandidaten, de ex-kandidaat en alle mensen van achter de schermen, bedankt voor jullie aanwezigheid! Norma, bedankt voor de sponsoring (dus: als metaalbewerkingen precies en complex zijn, dan is het voortaan duidelijk waar naar toe te gaan...). Malcolm, Ket en Que bedankt voor jullie tomeloze inzet om deze dag te maken tot een historische dag in de geschiedenis van vele mollenvangers!

Poëzie van enkele (semi)beroemde Nederlanders

Van onze 'Wie is de mol'-redacteur Anton
De agent was echt
De zwarte kat was toeval
De sleutel is uit zichzelf in de oceaan gevallen
De touwladder is door de soldaten weer naar beneden gehaald
Haggis is lekker
De s van lucifer(s) was een typefout van Angela
In de aftiteling zaten géén aanwijzingen
De nummerborden waren toeval
De Mol komt terug

Van Sigrid
Inspiratie op het eind
van de avond
Story of my life!
Ja, ik ben soms wat inactief
maar wel gewoon de enige
echte Sigrid die heel erg
mol leek voor jullie maar
er zijn gewoon mensen die
echt zo zijn! Veel plezier
gehad en het was verrassend

Van de (inmiddels onder chatters beroemde) Pimmetje, het Chat-vriendje van Ronja
Als pimmetje volgend jaar in beeld
komt, weten jullie al vast wie
de mol is. En nu: bij time afkicken
van die chat!